Home De Regio's Tastings Club Botteling Foto's Kalender


   Speyside

Meer dan de helft van Schotlands werkende distilleerderijen bevindt zich in deze regio, in het noord-oosten van het land. Voor veel liefhebbers is dit de whiskyregio. Hier bevindt zich ook de zogenaamde Whisky-trail, waar je van distilleerderij naar distilleerderij kunt lopen of fietsen.

De Speyside "boomde" aan het einde van de 19e eeuw. Toen begonnen blend whisky's heel snel terrein te winnen, en de zachte, subtiele karakter van de Speyside sloot perfect aan om in deze blends gekieperd te worden en verpest te worden door soda en water in Herensociëteiten en officiers-messen. Niet minder dan 21 distilleerderijen werden in de periode 1890 gebouwd.

Vandaag de dag is de Speyside nog steeds het thuisland van de grootste namen uit de whiskywereld zoals Glenfiddich, Glenfarclas, Glen Grant, The Glenlivet en The Macallan. Qua stijl variëren de Speyside whisky's van de lichte, zachte, bloemige soorten als de Knockando en Cardhu tot de stevige, complexere en hevige sherry-achtige malts als de Mortlach en The Macallan.