Home De Regio's Tastings Club Botteling Foto's Kalender


Highland




Volgens de oude accijnswetgeving van Schotland worden Highland Malt whisky's gestookt ten noorden van de lijn die loopt tussen Greenock (aan de Firth of Clyde in het westen en Dundee aan de Firth of Tay in het oosten. Veel whiskyschrijvers onderverdelen deze enorme regio in een aantal sub-regio's, vanwege de overeenkomsten in stijl. Zo krijg je de Northern, Western, Eastern en Southern Highlands. Geografisch gezien beslaan de Highlands alles wat ligt tussen de meest noordelijk gelegen distilleerderij op het Schotse vasteland (Old Pulteney) in de Caithness haven van Wick, tot aan de meest westerlijk gelegen distilleerderij op het Schotse vastelandand, Oban. Grappig om te merken dat juist deze twee whisky's, die zo ver uit elkaar liggen, in karakter op elkaar lijken. Allebei zijn ze in verhouding vrij droog, een beetje zeezout eraan.

Sommige van de bekenste, maar zeer diverse, Highland single malts zijn de complexe Clynelish, van de oostkust van Sutherland, Dalwhinnie, Royal Lochnagar, Glengoyne, Aberfeldy en The Edradour. The Edradour distilleerderij (dat dicht bij het populaire vakantiestadje Pitlochry ligt) is heel lang de kleinste distilleerderij van Schotland geweest, maar die titel is sinds twee jaar overgenomen door de Kilchoman farm distillery op Islay.