Home De Regio's Tastings Club Botteling Foto's Kalender


   Islay & Islands





Islay

Was Campbeltown ooit de "whisky-hoofdstad" van Schotland, dan is Islay nu zeker 's lands "whisky-eiland". Het heeft 8 werkende distilleerderijen waarvan de meest recente natuurlijk de Kilchoman farm distillery, die in 2005 begonnen is met haar whiskyproductie.

Ooit werden deze malts voornamelijk gebruikt om ballen te geven aan de blends, de laatste decennia zijn ze helemaal "in", met Ardbeg, Bowmore, Lagavulin and Laphroaig voorop, die bijna een cult-status aa nhet bereiken zijn. Eén van de succesverhalen is natuurlijk de her-opening van de Bruichladdich distilleerderij in 2001 na vele jaren stilte.

Islays staan bekend als de meest "assertieve" en karakteristieke van alle Schotse malt whisky's, met hun turfachtige en medicinale karakter. character. Toch zijn er grote stijlverschillen tussen de Kildalton distilleerderijen aan de zuidkust van Islay (Ardbeg, Laphroaig en Lagavulin) en de zachtere, minder dominante malts van de noordelijken zoals Caol Ila en de zachte, licht geturfde Bunnahabhain.


Islands

De Islands categorie is een verzameling eiland-whisky's waaronder de Scapa en de wereldberoemde Highland Park van de Orkney eilanden helemaal in het noordoosten van Schotland, via de westelijke eilanden als Jura, Tobermory, en Arran. Ook de prachtige, comlexe en peperige Talisker van the Isle of Skye valt onder deze regio. Deze regio is een bijelkaar geraapt zootje met de elegante en delicate Arran malt die niks te maken heeft in stijl met de Talisker bijvoorbeeld.